לפזר את העשן ממערכות מחוללי ערפל…
מחולל ערפל )או בשמו הנוסף מחולל עשן(, כשמו כן הוא, הינו מכשיר שתפקידו ליצור ערפל כבד וסמיך במיוחד, המקשה על הפורץ להשיג את מטרותיו במהלך הפריצה, מתוך הבנה כי ללא יכולת לראות את הנעשה, יתקשה מאד להשלים את "עבודתו". מחולל הערפל מספק נדבך נוסף במערכות מתח נמוך מאד בתחום הפריצה, שכן בשונה ממערכות שתפקידן להתריע או לתעד את האירוע, מחולל הערפל יכול לעכב, לצמצם את הנזק הנגרם במהלך הפריצה ובמקרים מסוימים אף למנוע את האירוע. הגבלת הראות עד כדי טווח אפסי אינה מאפשרת התמצאות במרחב, אינה מאפשרת הוצאה של חפצים וציוד ולעיתים משאירה את הפורץ במקומו ללא יכולת לצאת מהמבנה. במקרים רבים, התגובה המותנית של הפורץ תהיה בריחה מהמבנה במטרה לא להיקלע למצב בו ייאלץ להישאר במקומו.
לאור זאת, בבואנו לתכנן מערך ביטחון כולל הנשען על טכנולוגיות שונות שמטרתן לממש את תפיסת הביטחון, מערכת מחולל הערפל בהחלט יכולה להוות מעטפת הגנה נוספת, בתפר שבין מערכת אבטחה אלקטרונית למכשול פיזי משמעותי.
ככלל, קיימים שני סוגים מרכזיים מכלי נוזל הערפל במכשירים השונים:
- נוזל בתוך מיכל לחץ המפזר את הערפל באמצעות חנקן
- נוזל בתוך שקית המועבר בפייה צרה המאדה אותו לכדי גז

בין אם שיטת ייצור הגז היא כזו או אחרת, כל המערכות ללא יוצא מן הכלל, עושות שימוש בחומרים שאינם מסבים נזק כלשהו לבני אדם )בנשימה או במגע(, במגע עם מזון, תרופות, מוצרי אלקטרוניקה או חפצים יקרי ערך )לרוב נעשה שימוש בנוזל גלוקוזי בשילוב עם מעט מאד אתנול המאפשר את התאיידות רסיסי הנוזל וחנקן(. חלק מהאנשים יחוו חוסר נעימות בעת נשימת הערפל אך זהו חלק מהסיכון שעל הפורץ לקחת. עם זאת, בייזום המערכת ביישומים של לחצני מצוקה, אסור לשכוח שאנשים בעלי אפילפסיה )בעיקר בשימוש עם מבזקי אור – יוסבר בהמשך(, ילדים קטנים ובעלי חיים עשויים להגיב באופן שיכול לסכן אותם ועל כן יש לתת את הדעת גם להיבטים אלו.
המכשירים השונים, ללא יוצא מן הכלל, יכולים לפעול הן באופן עצמאי לחלוטין והן כחלק אינטגראלי ממערכת גילוי פריצה שכן ייזום פריקת הערפל מתבצעת על -ידי מגע יבש. קיימות בעולם מערכות עצמאיות קטנות במיוחד המגיעות משולבות עם גלאי א.א. פאסיבי המאפשר גילוי תנועה בשעות הרצויות, וגורם לייזום המערכת. מערכות אלו אמנם עצמאיות לחלוטין אך יכולות גם כן לקבל פקודה מתאימה ממערכת גילוי פריצה. במערכות הגדולות יותר, מומלץ כמובן לחבר את המערכת כחלק ממערכת גילוי פריצה, שאז ניתן להבטיח כי ייזום המערכת יהיה כאשר מערכת גילוי פריצה מופעלת לצמצום ייזום שווא. עם זאת, כל מערכת מאפשרת ליצור מספר תנאים נפרדים לייזום ובכך מצמצמות את אירועי השווא – לדוגמא, ייזום המערכת בעת לחיצה על לחצן מצוקה.
יודגש בזאת כי ישנה סכנה ממשית להפעלת המערכת כחלק ממנגנון מניעת שוד, לאור העובדה כילא ניתן לצפות מראש את התנהגות השודד וישנה סכנה לפגיעה בציבור בעת המנוסה.
למכשירים השונים סוללת גיבוי שתפקידה להבטיח את המשך פעולת המערכת גם במקרה של הפסקת חשמל )תקלה או בזדון(. משך הגיבוי לרוב משתנה בין גיבוי הכרטיס האלקטרוני של המערכת לבין מערכת מחולל הערפל עצמה, שצריכת הזרם שלה גבוהה בהשוואה לרכיבים אלקטרוניים אחרים. משך גיבוי הכרטיס האלקטרוני נע בין מספר שעות בודדות עד 24 שעות בדרך כלל, ומשך גיבוי מערכת המחולל נעה בין 0.5 שעה לשעתיים – בתלות המכשיר.
מחוללי הערפל הקטנים )אינם פועלים על עקרון חימום הנוזל אלא פריקה של גז( לרוב יאפשרו זמן גיבוי ממושך הרבה יותר וקיימים מכשירים המאפשרים המשך פעולה של עד 5 שנים!
כאן נכון יהיה גם להתייחס ל תוקף החומר ממנו נוצר הערפל שנע בין שנה במקרים של נוזל בשקית לבין 5 שנים במקרה של מערכות מבוססות גז בלבד. פעולת התחזוקה הינה פשוטה מאד ומצריכה פירוק והרכבה של מיכל הנוזל / הגז. מכלי הנוזל / הגז המתכתיים ניתנים לרוב למחזור.
פינוי הערפל מתבצע בשני אופנים עיקריים – האחד, המתנה ממושכת להתאיידות החומר, והשני הסעת הערפל באמצעים ייעודיים )מפוחים או מאווררים(. עובדה זו מבטיחה למעשה כי משך השהייה של הערפל במבנה לאורך זמן מונעת פעילות במבנה גם דקות ארוכות )עד מספר שעות( לאחר פריקת הערפל.
מאחר ומחולל הערפל יוצר מעין עשן סמיך, גלאי עשן המותקנים במבנה מגלים אותו ולאור זאת מערכות גילוי אש ועשן מייצרות דיווח מתאים. מצד אחד, אם הפורץ נלכד במבנה – צוותי כיבוי אש ילוו אותו כלאחר כבוד, אך מנגד יש להתייחס לעניין התראות השווא במערכת גלוי אש ולמשמעויות הנגזרות מכך.
בבואנו לבחור את המכש יר המתאים להתקנה עלינו להתייחס לשלושה גורמים מרכזיים:
- נפח החלל אותו אנו מעוניינים לכסות
- מהירות הכיסוי הנפח
- צפיפות הערפל – המשפיעה על הראות
ככלל, לכל חברה המייצרת מחוללי ערפל, מספר דגמים הנבדלים ביניהם בהתאם לפרמטרים הנראים מעלה ומומלץ להתייעץ עם מומחה בתחום, שיאפשר לקבוע אילו דגמים נדרשים לכל יישום, מספר המערכות הנדרשות על מנת להשיג כיסוי מתאים ובחירת המיקום המיטבי לכל מכשיר, בהתאם ליכולותיו ולמבנה.
ביישומים מסוימים, במטרה להגביר את חוסר ההתמצאות במרחב, ולהעצים את תחושת הבלבול, נעשה שימוש במבזק תאורה המספק הבזקי אור מהירים. שימוש במבזק מעצים את האפקט של המערכת, אך כפי שכבר נאמר קודם, מחייב התייחסות לאנשים הסובלים מהתקפים אפילפטיים (כאשר מיישמים מערכת המיועד להפעלה בזמן שאנשים נוכחים במבנה). לסיום אוסיף ואומר כי קיימות מערכות המשלבות גז פלפל במינונים נמוכ ים אך בשל הרגישות והחשיפה לתביעות נזיקין, לא נעסוק בנושא זה.
לסיכום
מערכת מחולל ערפל מהווה תוספת משמעותית למערכות מיגון ואבטחה, ביישומים המתאימים לכך. המערכת יכולה לפעול באופן עצמאי לחלוטין, אך בשילוב עם מערכות מיגון היקפיות יכולה לספק מענה מיטבי, עם מינימום התראות והפעלות שווא. בחירת המערכת המתאימה מחייבת בחינה מעמיקה של המבנה הממוגן, המערכות הקיימות בו, הדרישות המבצעיות מהמערכת ואפיון ההתנהלות באתר בשגרה ובחירום.
כולי תקווה שמאמר זה תרם להרחבת הידע של קוראיו ומשוכנע שבעתיד נמשיך ונספק מידע וידע החשוב להתפתחות המקצועית של כל אחד מכם.